A Jón tenger gyöngyszeme, Zakynthos II.

zakynthos_naplemente

A pezsgő életű Laganas, a sziget déli részén hosszú, homokos stranddal, valamint tavernákkal, bárokkal, éttermekkel és diszkókkal rendelkezik. Az öböl arról is híres, hogy itt él Zakynthos ‘jelképe’ a védett tengeri (álcserepes) teknős, más néven Caretta-caretta, mely a Laganas-i öbölben rakja le tojásait júniustól egészen augusztusig.

Caretta-caretta-teknős

Akár 100 tojást is leraknak a nőstények a homokba süllyesztve. A kis teknősök 2 hónapra kikelnek és elindulnak a tengeri világukba. Több partszakaszon, 4 km hosszú területen 800-1800 fészek is készül, így errefelé nem szabad napernyőket szúrni a homokba. Kora reggel jönnek ki a partra, ekkor lehet látni őket. A kifejlett teknősök elérhetik a 1,2 méteres hosszúságot és a 100-300 kg-os súlyt is. Hajóról is megfigyelhetjük a teknősöket, amint egy-egy másodpercre feljönnek a víz tetejére levegőért és máris tovasuhannak a mélybe.

zakynthos_laganas_strand

zakynthos_diszkosziget

Kefalónia – a szomszéd sziget, amit a Corelli Kapitány Mandolinja című bestseller könyv és a belőle készült film tette még ismertebbé.

Comments

comments

Visit Us On Facebook