Oszmán birodalom kicsiben: Miniatürk

Törökország látványosságainak mérethű modelljeit felsorakoztató, 60 000 m²-es park Isztambul Beyoğlu negyedében, az Aranyszarv-öböl Keleti partján található.

A park 60 000 m²-es területéből 15 000 m²-en találhatóak miniatúrák, amivel a világ egyik legnagyobb területű modellparkja. A miniatúrák erős műanyagból készültek, ami biztosítja, hogy ellen tudjanak állni a környezeti hatásoknak.

A 134 modell közül 61 Isztambul nevezetességeit, 59 Anatólia nevezetességeit, 14 pedig az Oszmán Birodalom egykori, ma már Törökország határain kívül található nevezetességeit mutatja be. A miniatúrák száma nem végleges, a parkot úgy alakították ki, hogy később is lehessen még modelleket építeni. A miniatúrák kiválasztásánál szempont volt, hogy a fontos anatóliai civilizációk mindegyikét megjelenítsék, a makettek jórészt törökországi műhelyekben készültek, két török egyetem is hozzájárult az építéshez.

Magyar vonatkozású érdekesség, hogy a budapesti Gül baba-türbéje megtalálható itt.

A Miniatürk felkeresése kiváló program akkor is, ha gyerekekkel utazunk Isztambulba, mert így a kicsiknek is értelmezhető méreteket öltenek az 1:25 arányú épületek.

Olyan az érzése az embernek, mintha egy óriási terepasztalon lenne. Kisvonat robog a különböző épületek között, a mű Boszporuszon hajók úszkálnak, a repülőtéren repülők forgolódnak. A makett Boszporusz hídon végig lehet sétálni, nem úgy, mint az eredetin, amin csak évente egyszer, a maraton ideje alatt.

Amfiteátrum, repülőgép szimuláció, életnagyságú sakktábla, labirintus, játszótér és gokart pálya is várja a szórakozni vágyó gyerekeket.

A nyüzsgő város után egy kellemesen csendes környezetben sétálgatva akár 2 órát is eltölthetünk.

Az odajutás már nem olyan egyszerű, az Eminönü buszpályaudvarról a 47, 47Ç, 47E, 47N, buszok valamelyikével, vagy Beşiktaş kikötőből a speciális Miniatürk-be tartó hajóval.

Comments

comments

Visit Us On Facebook