A turizmus népszerűvé és jövedelmezővé válásával a gazdaság egyik meghatározó bevételi forrása lett. Ugyanakkor a globalizáció terjedésével növekszik a környezetszennyezés, a társadalom egyenlőtlensége.

Tevékenységünkben fő helyet szánunk – a motorizáció embert és természetet károsító terhelő hatásaival szemben – az egészséges életmód- és környezetvédelmi tevékenység kibontakoztatásának. A napjainkban fontossá váló mindennapi testmozgást hangsúlyozva a szabadidő hasznos eltöltésére szeretnénk jó példával elől járni, a környezettudatos természetjárás megismertetése és életformává alakítása fontos célunk.

A tudatos, környezetvédő és sportos ember, nem csak a jövő, hanem a mindennapok környezete számára is hasznos, mivel az aktív kikapcsolódás által nem csak információhoz és értékes emberi kapcsolatokhoz juthat, hanem saját egészségi állapotát javítva, a mindennapi munkavégzés feszültségét oldva tudja tölteni szabadidejét, s válik a társadalom hasznos tagjává.

Szeretnénk, ha minél több ember számára válna életformává a sport, ezen belül az A Zöld Bolygó Egyesület által szervezett szabadidős tevékenység.

Törekszünk, hogy utazásaink, kirándulásaink során, valamint ismeretterjesztő kiadványokkal, élménybeszámolókkal népszerűsítsük a fenntartható-, természetjárást, fogyasztói szokásokat, az épített és természeti környezet értékeinek védelmét hazánkban, és a határainkon kívül is.

Szeretnénk szélesebb rétegek számára nyilvánvalóvá tenni; a kalandtúra nem egyenlő a felelősségteljes turizmussal. Amatőr túraversenyek, vándortáborok, fotókiállítások, földrajzi-, történelmi látnivalók ismeretéből vetélkedők, önkéntes munka szervezésével lehetőség és alkalom nyílik a társadalom összetett, hasznos tudatformálására is. Szinte csak szervezéssel, átgondolt – önszerveződő programokkal, a lehetőségek megteremtésével nagymértékben befolyásolható az egyének, közösségek, szervezetek környezetszemlélete.

Mi, akik az környezettudatos túrázás, kirándulás terén többéves tapasztalatra tettünk szert, elhatároztuk, ilyen tevékenységi irányultságú, kis költségigényű civil szervezetet alakítunk.

Ebből a célból megalakítjuk és legjobb tudásunk szerint működtetni kívánjuk A Zöld Bolygó Egyesületünket.

Budapest, 2012. december 12.