Európa Coloradoja Provence-ban II. rész

A Rolitúrás kalandunk folytatódik, az I. részt itt olvashatjátok. Jani jóvoltából a hamisítatlan francia bagette úti-szendvicseink is elkészültek. Alsórendű utakon, eldugott falvakon keresztül, szőlőligetek, gyümölcsösök és farmok közötti Villarsban fogyasztottuk el a reggeli kávénkat,

majd a Rustrel melletti Provence-i Colorado felfedezésére indultunk. A jól ismert amerikai Coloradora emlékeztető tájat barangoltuk be először.

A fehér sziklákat a sárgától a rozsdavörösön keresztül a barnáig színezett homokkőalakzatok tették változatossá.

Az okker egy természetes festék, amely olyan anyagból származik, ami vas-oxidot tartalmaz, és amit már az őskorban is használtak festékként, gyógyászati célokra alkalmazták Egyiptomban.

  A 18. század folyamán az okker iránti igény megnövekedett, amikor azt festőanyagként használták fel a textil iparban, 17 különböző festékárnyalatot állították elő a helyi sziklának köszönhetően. Az okkert továbbá házak festésére is felhasználták. A bányászatot 1930-ban betiltották annak érdekében, hogy megvédjék a terület további bomlástól vagy akár a teljes megsemmisüléstől.

A zöldellő erdőket a lila levendula-, piros pipacs mezők tarkítják, a szőlő parcellákat olajfa ligetek szabdalják.

A túra „fáradalmait” Roussillon városka egy hangulatos teraszán elfogyasztott frissítő mellett pihentük ki.

Ott szinte kivétel nélkül minden épület mélyvörös vagy okkersárga, az ország egyik legszebb falvaként tartják számon, nem véletlenül az idelátogató turisták kedvence ez a hely.

Egy rövid kiránduláson sétáltuk végig az úgynevezett Okker-ösvényt elképesztő színű és különleges formájú sziklák között.

A település mediterrán-vörös, mély-sárga házacskáitól elbúcsúzva még egy olajprés-malmot Clos du Moulin of Jeannons, kerestünk fel.

Ott a kiváló olíva mellett, mézet, lekvárokat kozmetikai cikkeket tudtunk kipróbálni, megvásárolni. Este megismerkedünk a francia népi játékkal, a petanggal, csapatokat alakítva egy kis bajnokságot rendeztünk. A Rolitúrás kalandunk folytatódik, az III. részt itt olvashatjátok.

Comments

comments

Visit Us On Facebook