Zeyrek-Pantokrator ciszterna

Isztambul Fatih kerületének része Zeyrek. Az Aranyszarv-öbölre néz, nevét a Zeyrek mecsetről kapta. Több bizánci ciszterna és bizánci eredetű vallási létesítményt találhatunk itt. Ez egy festői, de szegény környék. Zeyrek központja a világörökségi listán szerepel, mint az Isztambul Történelmi Területei, a Világörökség része.

Legjelentősebb épülete, amely Szent Piroska/Komnénosz Eiréné (1084-1134) bizánci császárné, magyar királylány kezdeményesére 1118-1136 között épült templom-, kolostor- és kórház együttes. Az Hagia Sophia mellett a második legnagyobb bizánci épület a mai Isztambulban. 1453-at követően Zeyrek Molla dzsámiként tesznek említést róla. Noha az épület mecset, egykori keresztény templom jellege jól látható. A műemlékegyüttesben az elmúlt évtizedekben számos restaurálásra került sor, amely a bizánci emlékekre is kiterjedt. Híres mozaikpadlóval, az ún. opus sectile-vel bír. Eiréné császárnét itt temették el, állítólagos szarkofágja később került át az Hagia Sophiába. A egykor gazdag kolostoregyüttes egyetlen fennmaradó része a ciszternák és a templom.A Pantrokrátor-ciszternák a Pantokrator templom (más néven Zeyrek Kilise Camii) alatt helyezkednek el, közvetlenül az Akkark sziklán áthaladó úton, a Unkapanı-hídon át a Valens (Bozdoğan) vízvezeték felé. A belső területe 900 négyzetméter. A XVIII. Század végéig aktívan használták, amikor a víz eltűnt, ismeretlen okok miatt kiszáradt. A bizánci időszak egyik legöregebb ciszternái sokkal nagyobbak, mint a többi kisebb vízgyűjtő, az egyik mérete 18 x 55 méter, 2 sorban 11 oszlop és boltozat. A dombtetőn belül épült, de kívülről fallal erősített résszel. Az építmény hosszú falai teljes egészében téglából épültek, a sugárútra néznek, és olyan fülkéket alkotnak, amelyek segítenek ellenállni a víznyomásának.

A Pantokrator kolostortól nyugatra két további ciszterna található. A közelebbi ciszterna kisebb, 28 x 11 méter, két sorban 6 oszlop és boltozat. A harmadik ciszterna a Sheikh Süleyman mecset közelében helyezkedik el, amely 10,5 x 14,5 métert és 2 sor 3 oszlopot tartalmaz. Ezek a ciszternák valószínűleg a kolostorhoz tartoztak, bár kialakításuk korábbra a 6. század körülre tehető.

Ugyanott, a Sogukkuyu Piri Pasha Medrese temetőben nyugszik Törökország egyik legismertebb sufi szentje (Mehmet Emin Tokadi), akinek nevéhez számos arab, török és perzsa alkotást fűződik, aki emellett kalligráfus és a hadísz tudós volt. A ciszternának egy kijárata is ebből az udvarból nyílik.

Érdekessége, hogy az interneten követhető İçerde egyes epizódjait itt forgatták.

Comments

comments

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus