Sástó-Mátrafüred

A fővárostól nem messze, de annak zajától távol, a Sástó különleges hangulatot teremt. A kempingnél zárt parkolóban, vagy a területe előtti nyilvános parkolóban (mindkettő fizetős!) lehet hagyni az autót. (A covid idején ez legalább ingyenes) De a busz is lehetséges alternatíva, hisz közvetlenül a Kemping előtt áll meg. Étterem és büfék széles kínálata pedig biztosítja a kellő energiát a kiránduláshoz. Nyáron hideg frissítőkkel, télen pedig különleges forró italokkal is várják a megfáradt túrázókat és kirándulókat.

Egy esős nap, délutáni levezető sétájaként látogattunk erre. De számos jól járható, frissen festet túraútvonalak kínálkoznak a közelben, így érdemes lesz visszatérni.

“Az esővíz által táplált lápos mocsaras tavakat 1960 körül kezdték üdülőhellyé alakítani. Az idők alatt feltöltődő medreket kitisztították és egybe nyitották. A mai tó átlagos mélysége 1 méter. A vízfelület rendberakása után megindult az idegenforgalmat kiszolgáló létesítmények építése is. Kiváló csónakázó- és horgászhely. Sajnos, a terület erős átépítése miatt a régebben itt honos életközösségek jelentős része sérült, vagy teljesen eltűnt a környékről.”

Sástón található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó, 53 méter magas, Romániában gyártották és eredetileg a Szeged melletti Algyőre olajfúró toronynak szánták, de ilyen célra nem használták, mert nem felelt meg a magyarországi szabványoknak. Sástóra kis átalakítás után, 1973-ban került. A korábbi 1961-ben épült 10 m magas fakilátó helyére állították fel. Ne sajnáljuk a fáradságot a feljutáshoz, mert teraszairól gyönyörű kilátás tárul elénk. Tiszta időben még a Tiszáig és a Budai hegyekig is ellátni.

A kilátó interaktív: játékos formában csábítja a gyerekeket a megmászására. Az első pihenőnél a környéken előforduló madarakkal ismerkedhetünk meg, a másodikon távcsővel pásztázhatjuk a tájat, a legfelső szinten pedig könnyen beazonosíthatjuk a hegycsúcsokat, településeket az ábrák segítségével.

Érdemes a közeli kalandparkba is ellátogatni, valamint a sárga + jelzésen a Rákóczi-forrához kirándulni, majd onnan a sárga sáv jelzésen a Muzsla kilátót is útba ejteni.

2006 októberében téli-nyári bobpálya nyílt a sástói kőbánya területén.

Comments

comments

Visit Us On Facebook