A magyar Pamukkale, avagy az Egerszalóki sódomb

A hevesi megyeszékhely Eger, sokak kedvenc úti célja. A város és környéke számos természeti-, történelmi-, és kulturális örökséggel rendelkezik. Ám most, egy kivételes természeti kincsre szeretnénk felhívni a figyelmet, melyhez hasonlót csak Törökországban Pamukkaleban vagy amerikai a Yellowstone Nemzeti Parkban lehet látni. A 6 km-re lévő teleülés idén nyártól már kiépített kerékpárúton is megközelíthető.

Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén feltörő hévízforrás. Az első kutat 1961-ben kőolaj és földgáz után kutatva fúrták. Olaj helyett kb. 405-410 méteren 65 °C-os hévizet találtak. A második kutat 1987-ben fúrták, amelyből 426 méter mélységéből 68 °C-os termálvíz tört föl. Balneológiai vizsgálatok szerint a víz 18-20 000 éves.

A forrás környezetét a dombon úgy alakították ki, hogy a víz egy része szabadon folyjon a lejtőn. Ez az évek során természetes módon, –majd egyre inkább irányítottan–, kb. 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített. Ezt az Európában egyedülálló mésztufát, az egyszerűség kedvéért „sódomb” névvel illették. Egyébként a törökök sem mésztufának hívják, hanem ők is hasonlították valamihez, mivel a pamukkale szó ugyanis gyapotkastélyt jelent.

A felszínre törő vízből hőcsökkenés hatására az ásványok kicsapódnak a vízből és impozáns, csipkézett, fehér képződményeket hoznak létre. A sódomb helyi védelem alatt áll, a fürdő építése után kiépített sétaúton lehet megközelíteni, sötétedés után a szivárvány színeiben pompázik. 2016 évben a gyógyforrások, a gyógyfürdő és környezete elnyerte a gyógyhelyi minősítést.

„A kút vízhozama 2350 liter/perc. A víz enyhén savas jellege tartós fürdőzést tesz lehetővé, mivel nem oldja a bőr savköpenyét. Többek között érelmeszesedés, csontsérülések, izületi és reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek – idegzsába és ideggyulladás, anyagcserezavarok (köszvény, pikkelysömör, cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek, vegetatív idegrendszer zavarai, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai, meddőség, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas. Ivókúra formájában alkalmas túlsúly, epebetegségek és gyomorsav problémák kezelésére.

A gyógyvíz közepes oldottanyag tartalmú, kalcium-nátrium-hidrogénkarbonátos jellegű, kemény, fluoridos, kénes termálvíz, melynek jelentős a szabad szénsav és metakovasav tartalma. A víz 30 nyomelemet tartalmaz – 12 biológiailag nélkülözhetetlen, 7 általánosan kedvező hatású és 11 ismeretlen hatású – (F, Si, P, Cr, Mn,Fe, Cz, Zn, Sn, Mo.I,Al, ScTi,As,Ge,Rb, W, B, Ga,Br,Sr, Z, Yr,Nb, Sb, Cs, Ba, Pb).”

A sódomb kialakulásáról több éves különbséggel készített fotókat tartalmazó írást itt találhattok.

Forrás: http://www.gyogyvizekvolgye.hu/latnivalok-kovek-turak/48-sodomb.html

Comments

comments

Visit Us On Facebook