Caprese saláta
|Gyors, könnyen elkészíthető, akár sátorozásnál is 
Az olasz tricolort magán viselő egyszerű vacsora az Insalata Caprese. Amihez nem kell más, mint jó minőségű bivalyszív paradicsom, bufala mozzarella, bazsalikom és szűz olívaolaj, csipetnyi só.
Ha nem sikerül beszerezni persze, lehet ezt egyszerű paradicsomból, szarvasi-típusú mozzarellával, friss bazsalikom helyett pestoval készíteni. Vagy fekete olajbogyóval, párcsepp balzsamecettel megbolondítani. De higgyétek el egyszer az „eredetit” is ki kell próbálni. Egy jó pohár prosecoval, vagy fehér borral, roseval Isteni!!
Az eredeti recept a “Pomodoro cuore di bue”-t, azaz a szívalakú, óriási gyümölcsű paradicsomot használ, amelyek íze nagyon finom édes, viszonylag kicsi a savtartalma és tiszta hús a belseje, kevés maggal.
A „bufala” mozzarella a dél-olaszországi Campania és Lazio tartományból származik, ahol a 16. század óta változatlan recept alapján készítik, a háziasított vízibivaly zsíros tejéből. Gyártása során nem érlelik, semmilyen tartósítószert nem adnak hozzá, és nem is ízesítik. A készítés során a sajt zsírdús alapanyagát addig nyújtják és gyúrják, amíg végül formázhatóvá válik. A méret kialakítását a hagyományos, kerámiából vagy porcelánból készült sajtkészítő-edényben végzik. Hagyományosan friss állapotban, többnyire zacskóban sós lében tárolva értékesítik.
Hozzávalók, elkészítés:
500 g paradicsom
1 csomag mozzarella
5-8 levél bazsalikom
só, 1 dl olívaolaj
A nagy tányér aljára gondosan, 1 cm vastag paradicsomszeletet rakott, pici tengeri sóval, olívával meglocsoljuk, majd a hasonló vastagra felszelt mozzarella következik. A tetejére friss bazsalikom leveleket szórunk. Még egy kis sózás, bátrabb olívás megöntözés, s kész is a vacsora, amit friss, ropogós zsemle kíséretében kínálhatunk.