A ‘Kelet-virága’, Zakynthos I.

P1010823

Zakynthos nevét a vadon növő hyacintről kapta: a monda szerint Hüakinthosz földre hullott véréből nőttek ki a bíborszínű, vér festette virágok. Hüakinthosz Apollón kedvese volt, aki azonban diszkoszával véletlenül eltalálta és megölte őt. Egy másik álláspont szerint Zeusz és Elektra gyermekének, Dardanosz királynak Zakynthus nevű fiáról nevezték el a szigetet, ami Homérosz szerint, a környező szigetekkel együtt alkották Odüsszeusz birodalmát.

P1010623

Zakynthos a Jón-tenger harmadik legnagyobb és legdélibb szigete, melyet termékeny síkságok, hegyek, lankás dombok és buja növényvilág, olívaligetek és szőlőültetvények határozzák meg. Legmagasabb pontja a Mount Vrachionas mely 756 m Legnagyobb hosszúsága 40 km, szélessége 20 km, partvonal hossza 123 km.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Zenta szigeten mindenki megtalálhatja a neki megfelelő szórakozást, legyen az kirándulás a festői hegyek, az eldugott öblök, vagy a víz alatti sziklák és barlangok között. S akik nem csak a nyugalmat árasztó, bódító levendulaillatú, természet szépségeiben szeretnének elmerülni, hanem felfedezni a fények és színek jellemezte, nyüzsgő, pezsdítő éjszakai életet azok is megtalálják a számításaikat.

zakynthos_buli

Zakynthos szimbólumává vált a sziget észak-nyugati oldalán a többszáz méter magas sziklákkal ölelt Navagio öböl, melyet csak a tenger felől lehet megközelíteni. 1981-ben a görög haditengerészet üldözte a „Panagiotis” csempészhajót, –a helyiek szerint a borral, dohánnyal és más csempészáruval gazdagon megrakott hajó– óriási viharba keveredett, zátonyra futott, majd kisodródott az öbölbe. Most is ott hever a fényesen csillogó homokba süllyedve egy életre szóló élményt nyújtva a turisták számára.

P1010709

P1010686

P1010813

A Kék-barlangokat is csak hajóval lehet megközelíteni, a II. világháború idején a németek itt rejtették el tengeralattjáróikat, van ahol a víz mélysége eléri a 40 métert. A sziget őshonos fókái élnek a közelben, és hozzák világra a kicsinyeiket.

P1010735

P1010770

A közeli Exo Hora egyike azon nagyon kevés falvaknak, amelynek épületei az 1953-as földrengés után épen maradtak. A falu ékessége továbbá egy öreg olajfa, melyről többféle legenda kering, a legelterjedtebb, hogy az olajfa többszáz, de egyesek szerint akár 2000 éves.

P1010838

P1010849

Tovább haladva az északi parton Alikanast érjük el, ami nevét azokról a só-gödrökről (görögül Alykes) kapta, melyek a település mögött találhatók, s a sziget teljes só ellátását biztosítja.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

A Xigia-barlang szikláiból forró kén ömlik a tengerbe, amely remek hatással van a fájdalmakra, az ízületi gyulladásokra. A tengeri iszappakolás jót tesz a bőrnek, gyorsítja a bőr anyagcseréjét, továbbá a narancsbőr ellen is kiváló.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Macheradonak jellegzetessége a híres Aghia Mayra templom, melynek harangját hallani lehet az egész szigeten –legalábbis ezt mondják… A közeli Agios Leon hegyi falu kápolnájának érdekessége egyedülálló a szigeten, mert egy szélmalom ad otthont a harangtoronynak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Argassi nevezetessége a tengerben elhelyezkedő öreg velencei híd, mely 1953-as földrengésben sérült meg. A híd romjai a tengerparton találhatók a vízben.

argassi-híd

Zakynthos városa kanyargós, szűk utcácskákkal, és hatalmas terekkel ejti foglyul Görögország kedvelőit. A város az ókorban a hegy tetején helyezkedett el, de később inkább lefelé terjeszkedett. A pálmafa övezte téren áll Dionysios Solomos (görög költő) kőszobra.

P1010859

P1010474

Nem messze gyönyörködhetünk a naplementéjéről híres Keriben is, mely a Marathias fok északi lejtőire épült. A falunak van egy szépen díszített temploma, mely a “Keri Szűzanyja” nevet kapta. A legendák szerint a Szűzanya a fosztogató kalózok elől a teljes szigetet ködbe rejtette.

P1010537

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Egy nagyon rossz és nagyon szűk, 1.5 km-es út vezet végig a fokon a 200 m magasra épült világítótoronyhoz, melyből pazar kilátás nyílik Zakynthos nyugati partjára és a “Myzithres”re, vagyis a két hatalmas fehér sziklára, mely a tájat uralja. Itt található továbbá Görögország legnagyobb, 60 négyzetméteres zászlaja is egy sziklák tetejére épült taverna udvarában.

Erre a helyekre az egyik legjobb utazást a www.rolitura.hu kínálja! A részletekért kattints ide!

P1010808

P1010701

P1010630

Comments

comments

Visit Us On Facebook