München, a városfalon túl (III.)

Az óváros érdekességeiről az I. és II. cikkben olvashattok.

A város számos látnivalói, emléke közül néhány a teljesség igénye nélkül:

Az Odeonsplatz, amiről szerencsére nem az egykoron a Harmadik Birodalom itt masírozó katonái jutnak eszünkbe, hanem az itáliai Loggia dei Lanzi (Firenze) mintára épült hadvezérek csarnoka vagy a Theatiner templom.

Miksa Emánuel trónörökös herceg megszületése után minden eddigit elhomályosító templom építésébe kezdtek. Ez lett az első olasz késő barokk stílusú templom, amelyet az Alpoktól északra építettek fel. Kriptája a Wittelsbachok egyik fontos temetkezőhelye Frauen-kirche mellett. A korabeli szokások szerint az elhunytaknak csak a testét helyezték el a kriptában, szívüket máshol, általában a Altöttingi kegykápolnába, külön szívurnákba helyezték.

Nymphenburg kastély alig 30 percnyire található a Marienplatztól. A hatalmas épületegyüttesnek csak a középső része látogatható. A termek száma és pompája elmarad a Schönbrunni kastélytól, amit nem szabad kihagyni, mert egyedülálló és bepillantást enged, hogy a korabeli uralkodók milyen fantasztikus pompában éltek. A kastélyhoz hatalmas park tartozik több tóval és az azokat összekötő csatornarendszerrel. A park növényzetét nem nyírják mértani pontossággal, inkább hagyják természetes növekedésüket, ennek köszönhetően az ösvények szinte végig árnyékosak. A sok víz és a kristálytiszta levegő még a nyári kánikulában is kellemes felüdülést nyújt. Itt kapott helyet a kocsi-, és szánmúzeum, az emeleten egy porcelán kiállítás.

Az Olimpiaparkot a tragikus történetű 1972-es nyári olimpiai játékokra készítették. Sátoros tetőkonstrukciója jellegzetes, ha elzarándokolunk ide, kötelező felliftezni a 185 m magas toronyba, ahonnan káprázatos pillantást vethetünk a parkra, Münchenre és a távolabbi Alpokra.

Az élménycentrum, a négy hengernek becézett központi épület mellett 2007-benkészült el. Legjelentősebb eleme a bejáratnál álló „duplakúp” üvegtorony, amiben spirális rámpa vezet a központi bemutatóterembe. A Föld minden tájáról érkeznek ide a márkát kedvelő turisták azért, hogy megcsodálhassák a készített remekműveket.

Akinek kedve támad felpróbálni a tradicionális bajor öltözetet, férfiaknak a Trachtot, a nőknek pedig vidám színekben pompázó Dirndlt az ebben a városban azt is megteheti.  A Lederhosen, a bajorok hagyományos bőr rövidnadrágja valószínűleg mókásan mutat bárkin.

További képek itt.

Comments

comments

Visit Us On Facebook