Mi is az “e-bike”?

Mi is az e-bike? Miért jó nekem? Úri hóbort vagy sporteszköz?

Otthon, kora reggel, gőzölgő kávénkat kortyolva azon merengünk: milyen lesz a bringázás, ha tekerés közben kapunk egy kis segítséget? Felrémlik, amikor még bringázni tanultunk -már két keréken-,  apa/anya tolt meg az emelkedőkön… Az e-bike segítségével megtapasztaljuk, milyen az, ha a technika támogat úgy, ahogy egykor apa! Egy dolgunk van csak: egy elektromos kerékpár nyergébe pattanni!

Hogy is kezdődik az ismerkedés?

Először is kell egy e-bike. Ebből persze több is van, mintahogy a “normál” kerékpárokból is számtalan. Van e-trekking, ami inkább a kirándulásra, aszfaltra, van e-MTB, ami inkább a földutakra való, és még ezeknek több ilyen-olyan verziója. Kerékagymotor, középmotor, első teleszkópos, elől és hátul is teleszkópos… stb.

Ha megvan a kiválasztott túrának megfelelő kétkerekű, akkor először beállítjuk a méreteinknek megfelelően. Ezután egy ismerkedő oktatásra kell szert tennünk. Ehhez jól jön egy instruktor, aki megmutatja a bringák normál és e-bike funkcióit. Miután megvan az elv, alig várjuk, hogy a gyakorlatban is kipróbáljuk egy kis tesztkör erejéig! Ha minden jól megy, indulhatunk!

A bevezető sík szakaszon először csak azt érezzük, mintha valaki segítené a hajtást a pedáltaposásnak megfelelően, hála a PEDELEC rásegítős rendszernek! És ez így is van jól! Már meg is van az ECO mód 🙂. Lassan magunk mögött hagyjuk az ismerkedő és bemelegítő aszfaltos kilométereket, jöhet a földút! Észrevesszük, itt többről van szó, mint holmi délelőtti gurulás a Duna-parton. Ahogy jönnek a dombok, majd a hegyek, egyre több e-bike funkció kerül használatba. Fokozatot váltunk, és máris könnyebben megyünk fel az emelkedő tetejére, észleljük, hogy itt azért tekerni is kell, nem minden megy magától… hová is lenne a sportérték?? 🙂Lassan felfedezzük, hogy miről is szól ez a sport! Amit korábban dús verejtékezés közepette sikerült – vagy még csak nem is sikerült, – meghódítani, az most élvezetes hegymenetté válik a felvillanyozott paripánkon! Az izzadság így is megvan, de garantált a sikerélmény is! Fent a tetőn már mindenki mosolyog, igen, ezért jöttünk! 🙂 Hmmm, van még két funkció a kormányon. Az vajon mire való?

Némi lejtmenet után nem kell sokat várni, a földút erdei ösvénnyé válik, ahol jól jön az e-MTB funkció plusz rásegítése a meredek-kaptatós szakaszokon! A túratársak összekacsintanak: nem gond, ha valaki kevésbé edzett, itt és most meg tudja csinálni! És még nincs vége! Találunk egy még meredekebb utat, ahol a TURBO mód is előkerül, még szélesebb mosolyt csalva az arcunkra! Igen, most már tudjuk, mi ez az e-bike őrület, örömittasan élvezzük a hátralévő kilométereket! 🙂

Comments

comments

Visit Us On Facebook