Marokkó: ahol a kövek is színesek

Painted rocks – a szűkszavú leírás még jobban felkeltette az érdeklődésünket. Az internet és a Lonely Planet útmutatása alapján találtuk meg az alkotásokat, amit egy belga művész, Jean Verame festett meg, vagyis be. 18 tonna festék, és rengeteg idő kellett hozzá. 1984-ben kezdte a munkát, de mára már jó néhány követ újrafestettek. A mostani „divatszín” a kék lett.

Afrika_Marokkó_színes kövek1.jpg

Az eredmény már kétséges; igaz, a kövek valóban színesek lettek, és egy újabb látnivalóval bővült a környék, de a tájnak eddig sem volt oka szégyenkezni a szépsége miatt.

Afrika_Marokkó_színes kövek4.jpg

Hogy találtuk meg? Kicsit nehezen, mert nem látszottak közvetlenül az útról, ahogy azt mi vártunk volna. Gondoltuk, majd az autó mellett megpillantjuk őket. De nem. Bár csak néhány kilométert tettünk meg gyalogosan, gyanús zöld kövek kerültek a látómezőnkbe a hegytetőkön. Az igazi döbbenet ezután következett. A festett tömbök nem voltak kicsik, sőt, inkább óriásiak, kisebb ház méretűek is akadt köztük.

Afrika_Marokkó_színes kövek5.jpg

Egyes formákat elemezve nehezen felfedezhető a művész eredeti szándéka, de ami átsejlett részemre, az csak annyi, hogy színekkel szerette volna tarkítani az amúgy dekoratív, de egyhangú látképet.

Afrika_Marokkó_színes kövek8.jpg

Közelebbről már néhány kő a turisták által feliratot is kapott.

Afrika_Marokkó_színes kövek2.jpg

Kicsit távolabbról a sziklák. Amit a kép nem tud visszaadni, az a terület nagysága. Hihetetlen volt messziről látni a színes kövek elképesztő tömkelegét.

Afrika_Marokkó_színes kövek3.jpg

A városból szerveznek ide a kényelmes turisták részére terepjárókkal kirándulást.

Afrika_Marokkó_színes kövek6.jpg

Tafraute környéke számtalan jó kerékpáros túraútvonalat rejt, szinte minden kerékpárkölcsönzőben kapunk részletes térképet a környékről.

Afrika_Marokkó_színes kövek7_1.jpg

Tafraute már csak 30 km 🙂 A kép az Aït Mansour kanyonba készült, de ez már egy másik történet…

A Google műholdas térképén is látszanak a kék sziklák. A sárga vonal két végpontja jelöli őket:

Comments

comments

Visit Us On Facebook