Egy kicsit másképp… (Salzburg III.)

Az Alpok északi szélén fekvő, varázslatos barokk város, nem mérete miatt, de mégis világváros. A vár sziluettjével, a dóm és a templomok tornyaival már régóta az UNESCO Világörökségének része. Minden sarkon és szegletben régmúlt idők emlékei elevenednek meg. A templomok, tornyok, homlokzatok, oszlopos erkélyek, karzatok. Még az utcanevek is emberekről és eseményekről mesélnek.

Bármilyen rövidke is a Salzburgban tölthető idő, néhány emlékezetes dolgot mindenképpen tartalmaznia kell: aki a város épületeit és köztereit pár órányi kikapcsolódása körítéseként szeretné élvezni, telepedjen le valamelyik nagy múltú kávéház asztalához. Egy finom Mozart-torta és egy isteni hosszú kávé mellett rendkívül jólesik bámészkodni, hallgatózni: micsoda élmény hallgatni a fiákerekbe fogott lovak kockaköveken kopogó lépteit, a harangok kondulásait, a távolból felhangzó harangjátékot, a környező asztaloktól átszűrődő, legkülönbözőbb nyelveken elhangzó szófoszlányokat és persze a sütemény szervírozásánál használt, finom porcelán elegáns koppanását.

Aki kulturális élményekre vágyik, kitűnően szórakozhat több nagyszerű galériában és múzeumban.

Az egyik érdekes múzeum a Játékmúzeum. Koncepciója három központi téma köré szerveződik: „játék“, „élmény“ és „csodálkozás“. A földszinten golyós játékok, óriás matador és bobby-car várja a kicsiket és bőven van helyük játszani, szaladgálni is. Az első emeleten macik és barátaik mutatják be interaktív módon a kincseskamrát és a babaházat. A száz éves vegyesbolt ma is megdobogtatja a gyermekszíveket. A Carrera-pályán kis és nagy autóversenyzők egyaránt kipróbálhatják a száguldást és bátran összemérhetik tudásukat. További kihagyhatatlan látnivalók a labirintus, az árnyak terme, a miniatűr játékok és egy kisebb kiállítás a Játékmúzeum saját gyűjteményéből. A második emeleten egy 12 méter hosszú vasúti terepasztalon történelmi mozdonyok róják a köröket.

A Játékmúzeum legkülönlegesebb gyorsasági élményeleme a második emeletről az elsőre vezető csúszda. A gyerekek a vicces lecsúszás után az olvasósarokban pihenhetik ki a páratlan kalandot.

További gyermekprogram Haus der Natur felfedezése. Ha tudjuk előre tervezni a természettudományi múzeum meglátogatását, a legjobb, ha hétfőn délelőtt érkezünk, amikor láthatjuk a cápák és piranhák etetését. Az óváros szívében található múzeum legnépszerűbb része az akvárium, melyet Közép-Európában az egyik legszebbikének tartanak. A hüllőket bemutató részen több mint 200 állat, köztük kígyók, gyíkok, krokodilok láthatók. Egy futurisztikus kialakítású térben meg lehet nézni a Holdraszállást és érdekes információkat tudhatunk meg a bolygórendszerekről. A múzeum új tudományos központja felejthetetlen élmény a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

A felnőttek a melegebb nyári napokon szívesen keresik fel az Augustiner Sörözőt. Ausztria legnagyobb sörözője, melynek 5000 m2-es területén kívül a kerthelyiségben 1500 vendég fér el. Az 1621 óta működő söröző nemcsak a turisták kedvence, de maguk a salzburgiak is ide járnak legszívesebben. Az itt felszolgált, fahordókban tárolt sört egy alkalommal a világ legjobbjának is megválasztották. Történetének kezdetén az Augustiner apátság működtette a sörfőzdét és még ma is ugyanolyan hagyományos módon főzik itt a sört, amit szuvenírként is érdemes hazavinni. Hírneve és népszerűsége ellenére az Augustiner viszonylag olcsó hely, de a kolbászoktól a vegetáriánus ételeken át annyi ínycsiklandó finomságot kínálnak itt, hogy nem nehéz a kelleténél többet költeni.

Akinek mindez nem elég, a külvárosban működő Stiegl Sörfőzdét is meglátogathatja.

Itt meg lehet ízlelni és szagolni a különféle gabona-, maláta- és komlófajták eltérő ízét és illatát. A sörkészítéssel kapcsolatos számos érdekességre is fény derül, megtudhatjuk például, hogy a sörfőzés egészen a 16. századig kizárólagosan női munka volt.

Az elmélet után a gyakorlati sörkóstoló következik a pincében. A Stiegl sör valamennyi változata megkóstolható és még szűretlen, friss sör is csapolható. A sörgyár legtöbbet fotózott része a sörtorony, ahol valamennyi osztrák palackozott sör megtalálható.  Advent idején az ország legnagyobb magán sörfőzdéjének udvarán speciális karácsonyi vásárt rendeznek be, természetesen forralt sörrel.

Vissza a II. részhez

Comments

comments

Visit Us On Facebook