Dolmabahçe palota, Dolmabahçe sarayi

A Boszporusz nyugati, európai partján fekvő leglátványosabb palota a Dolmabahçe sarayi, melyet az Oszmán Birodalom 31. szultánja, I. Abdülmecid (Abdul-Medzsid) építtetett 1843-1856 között.

A Topkapi palota egy idő után szűkösnek bizonyult, így Abdul-Medzsid a Boszporusz egy hajdani öblét szemelte ki az új palotaegyüttes helyszínének. Ezt már korábban feltöltötték, s a nyári pavilonokat, szultáni kerteket létesítettek, valamikor a Besiktas-palota is itt állt. A jelenlegi név jelentése is a helyre utal: ’dolma’ azaz töltött, és ’bahce’ vagyis kert összetételből ered. A palota a francia kastélyok stílusát tükrözi, Megtaláljuk itt a neoklasszikustól kezdve a barokkot, a rokokót és a hagyományos ottomán építészet jegyeit. Az európai stílusok térhódítását jelezi az is, míg a Topkapi palotában a díszítőelemeket elsősorban izniki csempék és tradicionális fafaragások alkották, addig a Dolmabahçe palota aranytól és kristályoktól roskadozik.

A szultán az örmény származású udvari építészcsalád három tagját, Garabet Balyant, fiát Nigogayos Balyant és Evanis Kalfát bízta meg a palota terveinek elkészítésével, akik a Boszporusz mentén már számos épületet kiviteleztek. Az építkezés ára átszámolva kb. 35 tonna arany volt. Ebből 14 tonna a díszítésre ment el, ahol is az aranyozás több mint 45.000 m². A palotaegyüttes 14 595 m² területet foglal el, 285 szobája, 46 terme, 6 fürdője (hamam) és 68 mellékhelyisége van, valamint 25 bejárata, 1427 ablaka, valamint 4500 m² szőnyeg borítja a padlóit. A pazar épület hatalmas, rendezett zöld kertjét kőszobrok díszítik, udvarán egy madárház is található, ahol csodás pávákat láthatunk.

A palotához tartozó, 1853 óta álló Dolmabahçe dzsámi teljesen máshogy néz ki, mint a hagyományos Oszmán építészet mecsetjei. A teteje kupolás, alapja négyzetes, belsejét pedig csodás kőfaragások díszítik. A palota bejárata előtt áll a gazdagon díszített, elegáns 27 méteres óratornyot találunk, ami 1890-ben épült Abdülhamid rendelésére.

1856 és 1924 között hat szultán és családja élt a palotában, az Oszmán Birodalom megszűnésével, a köztársaság kikiáltását követően Mustafa Kemal Atatürk használta elnöki rezidenciaként. Atatürk itt halt meg 1938. november 10-én 9:05 perckor, tiszteletére a palota minden órája azóta is ezt az időpontot mutatja.

A palota három különálló részből áll: a Mabeyn-i Hümayun vagy Selamlik, amely a férfiak lakrésze volt, a Muayede Salonu, vagyis a díszterem, illetve a Harem-i Hümayun, azaz a hárem, ahol a szultán családja lakott. A palota számos érdekességet kínál a látogatóknak, titkos pálinkás ivókészlet, plafonra festett napsütötte égbolt az esős időkre, lépcsőrendszer olyan korláttal, amin le lehet csúszni, majd mindegyik feleségnek más fajta csillár, külön terem a kaktuszoknak…

A világ legnagyobb cseh kristálycsillárja is itt található. 4,5 tonnás mestermű Viktória királynő ajándéka, 750 égőt tartalmaz. A híres Kristálylépcső mahagóni mellvédjét alátámasztó oszlopok is Baccarat kristályból lettek kifaragva. A csillárok mellett számos érdekes szoba is megtekinthető, mint például Atatürk hálószobája.

Természetesen lakástextilekben is bővelkedik az épület, számtalan gyönyörű Hereke szőnyeg díszíti a palotát. Isztambultól 60 km-re, egy tengerparti városkában található Hereke Birodalmi Manufaktúra, amit I. Abdul-Medzsid 1841-ben azzal a szándékkal hozott létre, hogy ott gyártsák a készülő palota hatalmas és pazar szőnyegeit. A gyárban a birodalom legkiválóbb szőnyegszövői dolgoztak, s miután a palotát elegendő szőnyeggel látták el, a további mesterművek ajándékoknak készültek, melyeket a szultán koronásfőknek, államférfiaknak és más nemeseknek ajándékozott. Jellemzően ezek a hatalmas méretű kárpitok gyapjút, teveszőrt, selymet, de még ezüst és aranyszálakat is tartalmaztak. De láthatunk 150 éves medvebőrt, amely az orosz cár ajándéka volt egykoron.A Dolmabahçe palota teljes megtekintése hosszú idő (ha mindent meg akarunk nézni, akkor legalább fél nap.) Hétfő kivételével mindennap látogatható, de van napi maximum látogatói limit, ezért érdemes már reggel ott kezdeni. A külső sor néha csalóka, mert az óratorony és az előkert megtekintéséhez is személyi átvizsgáláson kell átesni, a jegyet pedig egy újabb sorban tudjuk megvenni. 2018. szilveszterén kártyás fizetés nem volt lehetséges, eurót, dollárt viszont elfogadtak. (kombinált jegy Háremmel együtt 90 YTL 16 €). Legegyszerűbb megközelítése Kabataş végállomásig villamossal, onnan kb. 10 perc gyalog.

Comments

comments

Visit Us On Facebook