Sasbérci kilátó

Mivel a Szandavári túrán adhoc ötletként, merült fel a kilátó felkeresése; és már 10 km-es túrát gyerekekkel végig jártuk, olyan megoldást kerestünk, hogy kevesebbet kellejen sétálni. (S ekkor még este 8-ra haza is kellett érni).

Szóval, Szandaváraljából vezetett egy út Buják fele, amit a térkép egy sokadrangúként jelölt. Keskeny, de jónak tűnő út elején a mindennemű gépjárművel tilos tábla alatt az szerepelt, hogy a kilátóig, annak nyitvatartása alatt, saját felelősségre (néhol rosssz állapota miatt) használható. 3-4 “töredezettség”-től eltekintve, jó, aszfaltos  út, a problémás szakaszoknál óvatosan, még alacsony padlós kocsival is járható.

Buják felől egy kellemes körtúrát lehet tenni, 5-6 km hosszú, 206 m szinttel. A kilátó remek kirándulóhely kisgyermekes családok számára is. De mi ugye autóztunk. Az elágazódásnál parkoltunk le, onnan 10 perces sétával értük el a gyönyörűen felújított kilátót. Bár semmi nem utalt rá, de a kilátó nem volt nyitva, így a kilátásért még vissza kell jönnünk.

Sasbérc a Cserhát  tengerszint felett 469 méterre  kicsúcsosodó platója, melynek kilátója festői szépségű panorámával szolgál, tiszta időben még a Tátrát is megpillanthatjuk.

A Sasbérc a röghegységekre jellemző egymással párhuzamos, vagy közel párhuzamos vetődések mentén alakult ki. A vetődések mentén a terület lesüllyed, a köztük lévő terület viszont vagy kiemelkedik vagy megtartja addigi pozícióját. Ezeket az elkülönülő formákat általában egyenetlen, esetleg domború tető jellemzi. A tetőt körbevevő lejtőt rendszerint  kemény, stabil kőzet alkotja, így tud dacolni a felszínformáló erőkkel.

A tornyot az 1910-es évek végén bajor mintára Pappenheim Szigfrid Gróf építette felesége, gróf Károlyi Erzsébet kérésére. Franz Zell müncheni építész terveit Gajdóczi Lajos valósította meg. Az eltolt szintes, két részből álló építmény kettős célt szolgált. A földszinten lakott családjával a gróf erdésze, az emeleten pedig főként vadászok szálltak meg a vadászatok alkalmával. Az 1930-as évektől elhanyagolttá vált az épület, bár egészen az 1950-es évekig még laktak benne, majd azt követően szép lassan az enyészeté lett. 2002-ben voltak felújítások, de mostani küllemét 2017-ben nyerte. Ennek eredményeként  kiváló minőségű és időtálló vörösfenyőre cserélték a teraszrész elhasználódott faanyagát, és megújult a torony belseje és környezete is.

Elvileg a kilátó jelenleg áprilistól októberig tart nyitva, hétvégéken és ünnepnapokon 9-től 17 óráig. Pontos információk innen.

Comments

comments

Visit Us On Facebook